تفاوت سکه بانکی و غیر بانکی در چیست؟ کدام را بخریم؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

سکه های بانکی سکه هایی هستند که توسط بانک مرکزی ضرب شده و از اعتبار بالاتری برخوردار هستند. برای خرید سکه بانکی باید به بانک ها و صرافی‌ های دارای مجوز و یا طلافروشی های زیر نظر اتحادیه طلا و جواهر مراجعه کنید. سکه غیر بانکی نیز سکه هایی می باشند که توسط شرکت ها و صرافی ها ضرب شده و گاهی کیفیت آن ها تضمین شده نیست. سکه های غیر بانکی را می توان از صرافی ها یا طلافروشی ها خریداری نمود. اما از کجا بدانیم که سکه ای که می خریم بانکی یا غیر بانکی است؟ تفاوت سکه بانکی و غیر بانکی در چیست؟ برای خواندن پاسخ این سوالات این مقاله از دیده بان ثروت را بخوانید.

تفاوت قیمت سکه بانکی و غیر بانکی

سکه بانکی و غیر بانکی تفاوت هایی با هم دارند و یکی از مهمترین تفاوت های سکه بانکی و غیر بانکی قیمت آن ها می باشد. قیمت سکه بانکی توسط بانک مرکزی تعیین می شود و معمولا بالاتر از قیمت سکه غیر بانکی می باشد. البته دقت کنید که قیمت سکه بانکی معمولا نوسان بیشتری دارد. در مقابل قیمت سکه غیر بانکی با توجه به عرضه و تقاضا در مورد این سکه متفاوت است.

البته توجه به این نکته ضروری است که ممکن است سکه غیر بانکی را مشاهده نمایید که قیمت آن خیلی پایین تر از نمونه بانکی همان سکه با همان وزن باشد. در این مورد ابتدا به عیار سکه غیر بانکی توجه داشته و با عیار سکه بانکی مقایسه نمایید. در صورتی که عیار سکه غیر بانکی پایین تر باشد و وزن یکسانی با سکه بانکی داشته باشد، مطئنا سکه غیر بانکی ارزان تر خواهد بود. لازم است دقت نمایید که ممکن است سکه غیر بانکی ناخالصی داشته باشد و دلیل ارزان تر بودن آن نیز همین موضوع باشد.

تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی

اولین تفاوتی که در انواع سکه به چشم می آید ظاهر سکه است. سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که آیا ظاهر سکه های بانکی و غیر بانکی متفاوت هستند؟ باید بگوییم بله تفاوت های ظاهری وجود دارد و لازم است بررسی شوند. برای بررسی تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی نیاز به کمی دقت است. به طور کلی سکه بانکی و سکه غیر بانکی تفاوت های ظاهری زیادی دارند. ممکن است این تفاوت ها را هرگز از یک طلافروش نشنوید. در ادامه مواردی که می تواند موجب تفاوت ظاهری این دو نوع سکه بانکی و غیر بانکی شود را عنوان کرده و توضیح مختصری ارائه می دهیم :

بسته بندی

تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی

توجه کنید که سکه بانکی معمولا بسته بندی و پلمپ محکمی داشته و تمام سکه های بانکی بسته بندی شده عرضه می شوند. بنابراین سکه بانکی ای که بسته بندی نشده باشد معمولا غیر بانکی است. همچنین معمولا وکیوم سکه های غیر بانکی منظم انجام نمی شود. البته این تنها یک مورد از تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی می باشد و برای تشخیص بهتر باید دیگر تفاوت های سکه بانکی و غیربانکی را نیز در نظر بگیرید.

هولوگرام موجود روی پلمپ

اصلی ترین روش تشخیص سکه بانکی از سکه غیر بانکی، همین وجود هولوگرام خاص روی وکیوم سکه های بانکی می باشد. سکه های بانکی هولوگرام اصالت و سریال انحصاری دارد و کافیست دقت کرده و هولوگرام اصالت را تشخیص دهید. البته توجه کنید که ممکن است سکه های غیر بانکی نیز هولوگرام داشته باشند ولی متفاوت از هولوگرام سکه های بانکی می باشد.

کنگره های سکه

کنگره های سکه بانکی یکدست و منظم می باشد و تمام قسمت های گنگره درست ضرب شده اند. در صورتی که کنگره های سکه غیر بانکی در بعضی قسمت ها یکدست نمی باشند. به همین دلیل می توان این مورد را یکی از تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی عنوان نمود و هنگام خرید این مورد را بررسی کرد.

نحوه ضرب سکه

نحوه ضرب سکه بانکی آنقدر زیبا و منظم است که اگر در کنار یک سکه غیر بانکی قرار بگیرد، تفاوت زیادی مشهود است و منظم تر ضرب شده است. به طور مثال طرح صورت امام خمینی (ره) یا طرح حرم مطهر که روی سکه بانکی قرار دارند صاف و منظم وزیبا ضرب شده اند و در سکه های غیر بانکی عکس این قضیه برقرار است و ممکن است تصاویر کمی مشکل جزئی داشته باشند و واضح نباشند.

سطح سکه

سطح سکه در سکه های بانکی محدب نمی باشد و همچنین برآمدگی یا فرورفتگی ندارد. معمولا اگر سکه های غیر بانکی را عمودی مشاهده نماییم متوجه وجود انحنا در آن ها می شویم. از این رو برای تشخیص سکه بانکی از غیر بانکی به صاف بودن سطح خود سکه توجه کافی داشته باشید. یک روش دیگر برای تشخیص این مورد، از بالا انداختن سکه روی سطح صاف همچون شیشه است که سکه محدب و غیر بانکی زودتر می ایستد. البته دقت نمایید که این روش تست باید بدون وکیوم انجام شود.

منظم بودن طرح

لازم است به طرح سکه غیر بانکی و بانکی توجه کافی داشته باشیم. همانطور که پیش تر نیز گفتیم معمولا طرح کلی سکه بانکی مرتب تر است. همچنین اگر کنار یکدیگر باشند به طور کلی شباهت کمی به هم دارند و نمی توانند دقیقا شبیه به سکه بانکی باشند. البته از آنجایی که سکه غیر بانکی توسط شرکت ها و مراکز متفرقه ضرب می شود، پس نامنظم بودن طرح آن ها دور از انتظار نیست.

ضخامت سکه

ضخامت سکه در همه جای سکه بانکی یکسان است. ولی در مورد سکه غیر بانکی، در برخی نقاط سکه غیر بانکی ممکن است ضخامت کمتر و در برخی قسمت ها ضخامت سکه بیشتر باشد. به طور کلی امکان ندارد که ضخامت همه قسمت های سکه بانکی یکسان نباشد. این مورد نیز یکی دیگر از تفاوت ظاهری سکه بانکی و غیر بانکی است.

نحوه تشخیص سکه بانکی و غیر بانکی

نحوه تشخیص سکه بانکی و غیر بانکی

به طور کلی تشخیص سکه بانکی از سکه غیر بانکی کار ساده ای نیست و شما لازم است نهایت دقت را داشته باشید و تمامی موارد بالا را بررسی نمایید. علاوه بر تفاوت هایی که در بالا عنوان نمودیم، عیار طلا و همچنین وزن سکه ها می توانند متفاوت باشند. وزن سکه های بانکی دقیق است اما وزن سکه های غیربانکی می تواند متفاوت باشد به خصوص اگر در ساخت آن ها از آلیاژهای بیکیفیت استفاده شده باشد وزن آن ها بیشتر است. عیار سکه های بانکی معمولا 900 یا همان 21.6 می باشد. در حالی که سکه های غیر بانکی دارای عیارهای متفاوتی می باشند. در پایان گرچه ممکن است بشنوید که سکه های غیربانکی برای سرمایه گذاری بهتر هستند زیرا حباب کمتری دارند اما از آنجایی که ممکن است استانداردها را رعایت نکرده باشند خرید آن ها همراه با ریسک است و ممکن است هنگام فروش آن ها با دردسر یا کاهش سود مواجه شوید.

بیشتر بخوانید: حباب سکه و طلا چیست

نظرات